Passbook apple ios 6 pasjes aanmaken
30 september 2012 
in Blog

Passbook apple ios 6 pasjes aanmaken

Passbook van apple is de nieuwe applicatie die in het pakket van de nieuwe software update van de iphone ios 6 zit. Met die nieuwe Passbook app heb je de mogelijkheid om toegangskaarten, waardebonnen, instapkaarten, lidmaatschappen en/of kortingsbonnen op te slaan op je iphone. De app vervangt daarmee het fysieke kaartje; in plaats daarvan krijg je dan een digitale pas. Deze zogenaamde pass kun je via de website van het deelnemende bedrijf verkrijgen. Bijvoorbeeld door op die desbetreffende website een QR-code, met je Iphone, te scannen of je aan te melden met je e-mailadres. Je klikt dan op de attachment die je bij je e-mail ontvangt en hierdoor wordt de pass automatisch in je Passbook geplaatst. Vervolgens laat je je pass zien, daar waar je hem nodig hebt en deze zal dan gescand worden.

Kaldi Passbook kortingsbon

Passbook Pasje MakenKaldi heeft als eerste in Nederland de stap gezet om gebruik te maken van de Passbook app. Als je op de volgende link klikt en je e-mailadres achterlaat of de op de website geplaatste QR-code scant met je iphone ontvang je direct een e-mail. Bij deze e-mail zit een attachment. Als je daar op klikt verschijnt een kortingsbon. Hier aan de linkerzijde zie je een voorbeeld van de kortingsbon zoals Kaldi die gebruikt. Druk rechtsboven op ‘voeg toe’  en de kortingspas wordt toegevoegd aan je Passbook. Nu ga je naar Kaldi en kun je heerlijk genieten van je tweede gratis kop koffie door je kortingsbon te laten zien. De code die je onder op de kortingsbon ziet gebruikt Kaldi om in te scannen.

De actie (tweede kopje koffie gratis) die Kaldi is gestart is alleen geldig bij de volgende vestigingen van Kaldi:

 • Amersfoort
 • Amsterdam
 • Delft
 • Den Haag
 • Goes
 • Gouda
 • Groningen
 • Hengelo
 • Tilburg
 • Maastricht

Deze actie is geldig tot en met 30 september 2012. 15 oktober 2012

Op welke sites kan ik Passbook pasjes aanmaken?

Je wilt natuurlijk met jouw onderneming mee doen aan Passboek. Hoe maak je dan pasjes in Passbook aan? Er is een aantal websites die je de service aanbieden om de pasjes online te maken. Een aantal van deze sites is:

 • http://www.passsource.com (je kunt hier direct voorbeelden mee maken)
 • http://passk.it
 • http://passdock.com
 • http://passfu.com
Voor de ontwikkelaars heeft apple een aparte site gemaakt: https://developer.apple.com/passbook/.

Wat kost het aanmaken van een Passbook pasje?

Het aanmaken van pasjes voor Passbook is gratis. De vraag is of je alles zelf wilt doen of dit bijvoorbeeld door een designer wil laten maken. Er moet namelijk een aantal icoontjes en afbeeldingen aangemaakt worden. De afmetingen die gebruikt moeten worden voor het aanmaken van een pasje van Passbook zijn als volgt:

 • Icon image moet vierkant zijn en op zijn minst 114 pixels breed zijn;
 • Logo image moet op zijn minst 100 pixels hoog zijn;
 • Strip image moet op zijn minst 620 pixels breed zijn.

Let op: deze gegevens komen van de website van Passkit.com. Per ontwerp-kit voor het aanmaken van pasjes voor Passbook kan dit dus iets afwijken.

Welke scanners werken er met Passbook pasjes?

Als de klant de zogenaamde pass laat zien moet je natuurlijk wel weten of deze echt is en dit zul je dan ook moeten controleren middels het scannen van de pass. Op dit moment kun je die  scannen met de volgende scanners:

 • QR-codes;
 • Aztec;
 • PDF417.

Passbook Pasje Barcodes

Passbook pasjes mogen alleen bestaan uit 2D-barcodes. De meest gebruikte 2D-barcodes in Nederland zijn QR-codes.

Voordelen van Passbook

Het meest bijzondere van Passbook is het volgende. Stel ik loop door de stad en ik heb mijn locatie-voorziening op mijn Iphone aanstaan. Tegenwoordig heeft bijna iedereen zijn locatie-voorziening aanstaan omdat de meesten van ons standaard ingelogd zijn op Facebook. Als ik nu bijvoorbeeld in de buurt ben van Kaldi krijg ik automatisch, vanwege het hebben van de Passbook app, een melding dat ik gebruik kan maken van een korting bij Kaldi. Het geeft je dus als ondernemer de mogelijkheid om bij mensen een aanbieding te laten verschijnen op hun mobiele telefoon als ze bijvoorbeeld in de buurt van zijn winkel zijn. Hou daarbij in je achterhoofd dat er tegenwoordig wereldwijd al meer dan 488 miljoen mobiele gebruikers van Facebook zijn!!

Mogelijkheden van Passbook

Maak van je Iphone een Marketing Machine

Een goede ondernemer speelt hier dus slim op in en kan op een hele eenvoudige manier mensen naar bijvoorbeeld zijn winkel krijgen. Passbook is een nieuwe marketing methode die hier in Nederland wordt onderschat omdat bijna niemand hier nog gebruikt van maakt. Starbucks Amerika is op dit moment ook volop aan het testen om te kijken wat de mogelijkheden van Passbook allemaal zijn. Het zal dus ook niet lang meer duren voordat deze keten of ook andere ketens zich gaan bedienen van Passbook. Dus wil je je concurrent een stap voor zijn maak dan met Passbook van alle Iphones een marketing machine.

Over de schrijver
Reactie plaatsen