Email marketing

Wat is email-marketing?


Emailmarketing is een vorm van marketing om direct in contact te komen met klanten doormiddel van het versturen van emails.

Email marketing is een term die we steeds meer horen in de wandelgangen. Door het versturen van emails, nieuwsbrieven ben je in de gelegenheid om in contact te komen met je klanten en deze klanten te voorzien van informatie. Dit kan zijn algemene informatie maar ook gerichte informatie met als doel om iets aan te bieden of te verkopen. Tegenwoordig zijn mensen wat terughoudend als het gaat over het afgeven van hun email adres. Steeds meer mensen zien deze vorm van contact als spam. Toch is er gebleken dat email-marketing zeer doeltreffend is. Je ziet ook dat steeds meer bedrijven hier gebruik van maken.

Maar hoe gaan we nu om met deze mensen?

Hoe komen we met onze klanten in contact zonder dat het als vervelend overkomt. De belangrijkste regel is in email-marketing is dat we eerst zorgen dat we een relatie opbouwen met onze klant. Zonder een goede en gezonde relatie zijn we nergens. Het belangrijkst is dus het creëren van vertrouwen. Hoe doen we dit. Zorg ervoor dat wanneer de klant zich inschrijft op bijvoorbeeld je nieuwsbrief hij te zien krijgt dat je niet uit bent om hem te spammen maar dat je hem of haar gerichte informatie wil bieden waar hij of zei iets aan heeft. Een goede anti-spam tekst vind je overigens hier.

Nadat de klant zich dubbel opt-in heeft aangemeld ( dus twee keer heeft aangegeven en bevestigd)dat hij je mail wil ontvangen gaan we de klant informatie geven. Geven geven en nog eens geven dat is het allerbelangrijkste met email-marketing. Voorbeeld case: Je bent een online handelaar in schilderijen. Je kunt je klanten elke week een mail sturen met hierin de nieuwe kunst die je hebt aangekocht. Je klant zit hier waarschijnlijk niet constant op te wachten. Je kunt beter beginnen met het delen van informatie of tips. Voorbeeld: Klik hier om alles te weten te komen hoe u uw dure schilderijen het beste kunt onderhouden en kunt beschermen tegen vuil van buitenaf. De klant zal hier veel meer baat bij hebben dan de laatste kunst die je hebt ingekocht. Als je je klant op deze manier telkens weer kunt voorzien van gratis tips en adviezen waar hij iets aan heeft zal hij je als bedrijf als zeer positief ervaren want je geeft hem immers alleen maar gratis tips waar hij iets aan heeft. Door dit te blijven doen zul je vertrouwen creëren bij je klant en dat is de basis voor alles.

Nadat het vertrouwen is ontstaan (ze zeggen wel eens na 7 goede mailtjes) kun je de klant ook een keer iets aanbieden. Let op: de aanbieding hoeft niet direct een schilderij te zijn maar je kunt hem bijvoorbeeld ook een onderhoudssetje aanbieden waarmee hij zijn schilderijen schoon kan houden en kan beschermen tegen vuil van buitenaf. Hierdoor begin je laag in de portemonnee maar werk je wel weer heel hard aan het vertrouwen.

Als je de klant iets aanbied in de mail probeer de mail dan ook uitdagend te maken en te voorzien van technieken dat de klant ook gaat beslissen. Voorbeeld: nog maar 4 onderhoudsset! Alleen vandaag geldig! Alleen vandaag een speciale prijs enz enz. Op deze manier zorg je ervoor dat de klant in actie komt en dat is ook wat je wil met email-marketing. Heel veel succes met het opbouwen van een relatie met je klanten.
Reactie plaatsen